Stichting Spelen met lucht

Over de stichting
 
In juli 2023 heb ik de Stichting Spelen met lucht opgezet.
Het doel van deze stichting is het het organiseren, onder de aandacht brengen en stimuleren van verschillende muzikale activiteiten die te maken hebben met instrumenten die gebruik maken van lucht (blaasinstrumenten en toetsinstrumenten). Centraal instrument is het harmonium. Daarbij wil deze stichting in de maatschappij staan en een culturele en sociale verbinding tot stand brengen tussen amateurmusici en professionele musici en/of componisten. 

Door het organiseren van bijzondere concerten, workshops en composities  wordt geprobeerd dit doel te bereiken. 

Wilt u meer informatie? Mail naar spelenmetlucht@gmail.com.

 

Logo Stichting spelen met lucht-kleur pagina

Concerten

Repetitie in Forum Alte Werft Papenburg
Compositie Mystike tangel fan Lûden
Succesvol tweede jubileumconcert op 23 maart 2024 Papenburg Duitsland

Na het eerste zeer succesvolle concert op 25 november 2023 in Leek werd dit concert voor de tweede keer uitgevoerd op 23 maart 2024.
Deze keer over de grens in Papenburg. Daar was het prachtige Forum Alte Werft het decor voor dit concert.

Maar liefst 124 muzikanten van de 4 orkesten (TMV Weener, Jeduthun Sellingen, Erica Zuidlaren en CMV Harmonie Leek), allen onder leiding van Wim Westerman, maakten dit concert voor hun jubilerende dirigent wederom tot een succes.

Onmisbaar bij de uitvoering van de speciaal voor deze concerten geschreven compositie waren de 4 harmoniumspelers en de verteller. Samen met de 4 orkesten brachten zij de ‘Mystike Tangel fan Lûden’ geschreven door componist Hoite Pruiksma.
De compositie is gebaseerd op een Bach Koraal en geschreven voor 4 orkesten, 4 harmoniums en pauken met solo’s voor 2 trompetten, sopraansax, alt sax en spreekstem. 
Door de opstelling van het publiek binnen de orkestopstelling komt een klankwaaier over het publiek heen en komt het koraal je van allerlei kanten tegemoet. Een unieke klankbeleving!

Tijdens het tweede deel van het concert vormden de muzikanten één groot orkest en speelden zij enkele belangrijke werken uit de Nederlandse blaasmuziek. 

Met een staande ovatie sprak het publiek hun waardering uit voor dit unieke concert. 

Het concert werd mede mogelijk gemaakt door Eems Dollard Regio (EDR)

 

Jubileumconcert 25 november 2023 in Leek

Het eerste concert georganiseerd door Stichting Spelen met Lucht in samenwerking met Chr. Muziekvereniging Harmonie Leek vond plaats op 25 november in de Centrumkerk in Leek. Een uniek concert door de samenwerking tussen 4 orkesten, allen gedirigeerd door Wim Westerman. Als 1 groot gelegenheidsorkest brachten zij een prachtig en gevarieerd programma. Hoogtepunt van de avond was de uitvoering van de speciaal voor deze avond geschreven compositie voor 4 orkesten en 4 harmoniums. Componist Hoite Pruiksma bracht hierin de blaasmuziek samen met harmoniummuziek en samen met voorgedragen Groningse gedichten en een niet alledaagse zaal opstelling voor was dit een unieke beleving voor publiek en musici.